Bakgrund: Perifer facialispares (PFP) är den vanligast förkommande kranialnervsparesen. PFP är ett tillstånd med stor påverkan på livskvaliteten.
Ungefär 20— 30 0/0 av patienterna har kvarvarande besvär ett år efter insjuknande. PFP på flera sätt leda till en risk för uttorkning av ögats yta vilket i sin tur kan leda till keratit, kornealulcerationer, synpåverkan och i svåra fall blindhet. I dagsläget finns ingen fastställd rutin för när patienter med PFP bör remitteras till ögonläkare.
Frågeställningar: Hur väl identifierar de kliniskt använda bedömningsskalorna samt en svensk översättning av 5-item Dry Eye Questionnarie de patienter som är i behov av oftalmologisk kompetens? Hur påverkas tårsektretionen på sidan med PFP jämfört med friska sidan?
Arbetsplan: Totalt 100 vuxna patienter med PFP kommer undersökas vid St Erik Ögonsjukhus och följas upp under lår. Projektet är ett samarbete mellan St Eriks Ögonsjukhus/ Department of clinical neuroscience Kl, ÖNH-kliniken KS/ CLINTEC Kl samt ögonkliniken i Lund/ Lunds universitet.
Betydelse: Projektet kommer generera kunskap som kan användas för att optimera remissflödet vid PFP så att rätt patienter får träffa ögonläkare i rätt tid under sjukdomsförloppet. Långsiktigt kommer den ökade kunskapen kunna bidra till att minska lidandet för patienter, minska risken för allvarliga ögonkomplikationer samt underlätta optimalt utnyttjande av sjukvårdens resurser.