67,8 miljoner
AKTUELLT
Sedan 1989 har Ögonfonden delat ut 67,8 miljoner kronor till forskning om ögat, seendet och ögats sjukdomar. Under de senaste åren har medel årligen fördelats till mellan 25 och 35 forskare vid svenska universitet och vårdenheter och bidragen har gått till både nya initiativ och till projekt som tidigare har mottagit stöd.
Syftet med de forskningsprojekt som stöds är att öka kunskapen om ögonsjukdomar för att kunna förbättra diagnostik, utveckla mer effektiva behandlingar och höja livskvaliteten för patienter i alla åldrar, inklusive barn, äldre samt personer med både vanliga och mer sällsynta eller komplexa ögonsjukdomar.
År 2025 delade Ögonfonden 5,5 miljoner kronor ut i forskningsanslag och stipendier. Trettio forskningsanslag och fyra stipendier beviljades, med bidrag mellan 100 000 och 300 000 kronor för forskningsanslag och mellan 30 000 och 40 000 kronor för stipendier.
Forskningen som har fått stöd 2025 rör ett brett spektrum av ögonsjukdomar, från ärftliga synnedsättningar, glaukom och makuladegeneration till ögonskador kopplade till ögoncancer, diabetes, Alzheimers sjukdom och andra neurologiska tillstånd. Projekten omfattar både nya behandlingar, diagnostiska metoder och förebyggande insatser, bland annat cell- och genterapier, avancerad bildteknik, samt nya strategier för administrering av läkemedel.
De högst rankade forskningsprojekten 2025 var:
Adjuvant perkutan leverperfusion med melfalan för uvealt melanom: En randomiserad kontrollerad internationell fas III multicenterstudie (Gustav Ståhlhammar, Karolinska institutet)
Patalogiska förändringar i näthinnan hos patienter med Alzheimers sjukdom (Malin Wennström, Lunds universitet)
SLC24A1 mutations are a cause of autosomal recessive retinitis pigmentosa (Patrik Schatz, Lunds universitet)
NAD-metabolism som mål för neuroskydd vid åldersrelaterad oftalmiska och neurodegenerativa sjukdomar (Pete Williams, Karolinska institutet)
Här nedan finns de forskare och projekt som fått anslag 2025 (uppdatering pågår) och tidigare år.