Diabetes påverkar hela kroppen, såväl blodkärl som nerver i bland annat njurar och ögon och är en av de vanligaste orsakerna till blindhet. Diabetiker följs på ögonkliniker, men hittills med fokus på näthinneförändringar på djupet av ögat. I många fall uppvisar emellertid asymtomatiska diabetespatienter inga tecken på förändringar vid standardscreening, vilket gör att de riskerar att förlora syn om dessa debuterar innan nästa kliniska besök, som kan infalla flera år senare. Om sedan förändringar uppstår ges behandling med laser, injektioner samt i svåra fall utförs även kirurgi, dvs när komplikationer redan konstaterats.
Hornhinnan är unik genom sin transparens, sitt rikliga innehåll av nervfibrer och läge längst fram i ögat. Undersökningar med in vivo konfokal mikroskop har visat en koppling mellan påverkat nervfiberlager och inflammatoriska celler i hornhinnan vid diabetes. Dessutom kan ett okontrollerat blodsocker förorsaka inflammation som kan ge komplikationer i vävnader, såsom i ögonen. Inflammation i näthinnans blodkärl, glaskroppen och i ögats främre kammare har kopplats till utveckling av diabetesförändringar på djupet av ögat. Om detta även gäller hornhinnan och tårvätskan, som finns utanpå ögat och skulle kunna tillvaratas med ett filterpapper, är inte känt. Detta prov är mycket intressant genom dess enkelhet och misstänkta kopplingen mellan diabetes och inflammation. Om molekyler och celler på ögats yta kan föregå kommande komplikationer kan dessa behandlas i ett tidigare skede och diabetespatienterna slippa besvären djupare in i ögat, innan näthinnan påverkats och därmed kan syn bevaras.
I vårt projekt undersöker vi nerver och inflammationsceller i hornhinnan med mikroskop och mäter samtidigt halten av inflammationsmolekyler i både tårvätska och blod, korrelerat till graden diabetesförändringar i ögonbotten.
Vårt mål är att förhoppningsvis förebygga och undvika permanent synnedsättning och bevara diabetespatienters livskvalitet. Vår forskning är utöver sin kliniska natur translationell med ett tätt samarbete med kollegor inom laboratoriemedicin.
Vår hypotes är att inflammation är kopplat till diabetesförändringar i ögat. Om vår forskning styrker detta kan vi bidra med nya strategier för behandling och förebyggande av diabeteskomplikationer, samt med nya diagnostiska metoder. Ett användarvänligt enkelt tårvätskeprov kan bli ett värdefullt komplement för diagnostik i diabetesvården, redan på en allmänläkarmottagning.