Dexametasonögondroppar för att förhindra svår behandlingskrävande prematuritets retinopati (ROP)

 

Bakgrund: Svår ROP är en av de vanligaste orsakerna globalt till svår synskada och blindhet hos barn. Den inflammatoriska komponenten är välkänd. I en pilotstudie 2021 visade vi att dexametasonögondroppar i lågdos kan förhindra utvecklingen av svår ROP. Nästan alla barn i södra sjukvårdsregionen, etiken diskuterad med Forum Söder, som utvecklat TYP2-ROP (stadium precis innan behandlingsindikation i narkos) har sedan 2020 behandlats på detta sätt. 

Frågeställningar: Detta forskningsprogram innefattar 2 delprojekt för större klinisk evidens och analys av säkerheten för topikalt dexametason vid svår ROP. (1) Kan en större registerstudie visa klinisk evidens för dexametasons effekt att förhindra svår ROP?  (2) Kan en feasability studie visa att topikalt dexametason vid svår ROP är säkert.

Arbetsplan: (1) Registeranalys av SWEDROP, kvalitetsregister över svensk ROP vård, över behandlingsfrekvensen av svår ROP i södraregionen 2015-2018 och 2020-2021 och som kommer jämföras med regioner som inte använt dexametason ögondroppar vid TYP2-ROP.  (2) Prospektiv studie för att farmakokinetiskt utvärdera eventuella systemiska bieffekter av dexametasonögondroppar vid ROP. Prof Ann Hellström i Göteborg är huvudansvarig. 15 individer kommer inkluderas. 8 barn är nu inkluderade varav 7 vid SUS. 

Betydelse: Kan vi visa att dexametason ögondroppar i låg dos förhindrar utveckling av svår behandlingskrävande ROP och att behandlingen är säker kan det leda till större spridning och möjlighet att minska svår synskada och blindhet hos barn i världen.

Lotta Gränse
Lotta Gränse
Lunds universitet