Bakgrund: Hornhinnan är den genomskinliga hinna som är lokaliserad framför pupillen och iris (även kallad regnbågshinnan) och därmed i direkt kontakt med omgivningen. Hornhinnan har till uppgift att bryta ljuset samt skydda ögat mot smuts och yttre skador. Sår i hornhinnan är irriterande, kan leda till ärrvävnad, ljuskänslighet, nedsatt syn och i värsta fall blindhet.
Frågeställning: Definiera ifall de atypiska opsinerna OPN3 och OPN5 uppregleras efter sårskada i hornhinnan, samt via blått respektive UVA ljus påverkar sårläkning i hornhinnan.
Arbetsplan: Kartlägga eventuell uppreglering av OPN3 samt verifiera OPN5 uppreglering i skadad hornhinna i möss under en vecka efter sårskada. Genomföra sårläkningsstudier av hornhinna i vildtyps-möss och möss som saknar fotoreceptorerna OPN3 eller OPN5 i olika ljus/mörker förhållanden under en vecka efter sårskada. Även studera andra, för sårläkning och proliferation, väsentliga molekylära markörer (såsom Cytokeratiner K14, K15 och pHistoneH3). Om relevant, undersöka om human hornhinna uttrycker OPN3 och/eller OPN5 med hjälp av qRT-PCR studier.
Betydelse: Denna studie kommer ge en ökad grundkunskap om hornhinnans funktionalitet i förhållande till ljus och fotoreceptorer. Kunskap om ljusets inverkan på sårläkning av hornhinnan kan leda till att ny icke-invasiv ljusbehandling kan utvecklas mot exempelvis corneal dystrofi och svårläkta sår uppkomna vid skada.