Bakgrund: Pupillreflexen eller Pupillary Light Reflex (PLR), är en viktig mekanism för att reglera ljusinsläppet i ögat vilket krävs för en god synförmåga. Klinisk undersökning av PLR är betydelsefull då en nedsatt reflex kan vara kopplad till en rad sjukdomar, i ögat såväl som i de centrala synbanorna/hjärnan. Hos däggdjur inklusive möss består pupillreflexen av två komponenter, den acetylkolinberoende parasympatiska nervbanan och en lokal aktivering i iris kopplat till ljusdetekterande opsiner. Kunskapen om den lokala pupillreflexen är betydligt mindre och det är ännu osäkert om denna mekanism finns hos människan.
Frågeställningar: Vilka opsiner reglerar den lokala PLR hos möss och hur går detta till?
Finns en lokalt aktiverad pupillreaktion även hos människan?
Arbetsplan: Djurstudier av enukleerade ögon från vildtyp och knockoutmöss för olika opsiner. Kliniska studier av patienter med sjukdom som påverkar synnerven t ex glaukom, i pupillometer. Studier av enukleerade ögons ev respons till ljus av olika våglängd.
Betydelse: Studier av den lokala pupillreaktionen kommer att medföra helt ny kunskap om opsiner och deras funktioner i iris. Om våra experiment visar att ljus påverkar människans iris direkt, oberoende av synnerven och hjärnan, skulle detta omkullkasta vår basala kunskap om ögats anatomi och funktion. Ökad kunskap om pupillreflexens reglering skulle kunna medföra nya mål för läkemedel och förbättring av kliniska pupillbedömningsmetoder.