Longitudinell uppföljning av ögonkomplikationer vid extrem prematuritet: resultat från EXPRESS studien

 

Bakgrund: Extrem prematuritet medför allvarliga komplikationer för de barn som överlever, och som drabbas av hjärnskador, utvecklingsavvikelser, motoriska och sensoriska avvikelser, inklusive ögonkomplikationer som leder till synnedsättning. EXPRESS är en svensk multidisciplinär prospektiv studie som inkluderade alla barn födda innan graviditetsveckan 27 under 2004-2007, och följde dem longitudinellt.

Frågeställningar: Vilket är det longitudinella oftalmologiska utfallet av extrem prematuritet, och vilka är riskfaktorerna? Är synnedsättning, refraktionsfel och ändringar i näthinnans struktur som noterats i yngre ålder bestående i pubertet? Vilken roll spelar neurokognitiva utvecklingen? Vilket är det prediktiva värdet av tidig ögonundersökning?

Arbetsplan: Insamlat data från 12-årskontrollen kommer att analyseras för att studera långtidsutvecklingen av syn och sambandet med riskfaktorerna. Skrivning av manuskript och presentation på Europeisk konferens planeras under kommande halvåret. Därefter analys av data med fokus på OCT mätningar, i relation till neurokognition och hjärnskada avbildad med MRI.

Betydelse: Denna studie är helt unik då den baseras på långtidsuppföljning och studerar sena ögonkomplikationer i en nationell kohort av extremt prematurfödda barn. Undersökningsresultat vid 1, 2.5, 6.5, 10 och 12 års-åldern finns att tillgå och associationer mellan oftalmologiska, kognitiva och neurologiska avvikelser är oerhört viktiga att kartlägga.