Bakgrund: Prematurt födda barn riskerar att drabbas av felväxande kärl på näthinnan, så kallad prematuritetsretinopati, som riskerar att dra loss näthinnan och orsaka blindhet. Vid Skånes Universitetssjukhus har vi upptäckt att ögondroppar med dexametason, en kraftfull steroid, kan få prematuritetsretinopatin att läka ut, och andelen som kräver laserbehandling i narkos för att förhindra näthinneavlossning har minskat drastiskt från 74% till 24% av dessa bebisar.
Frågeställningar: (1) Hur ser farmakokinetiken för dexametason ut hos prematurfödda? (2) Vilka möjliga biverkningar orsakar dexametasonögondroppar hos prematurfödda?
Arbetsplan: Vi genomför nu en prospektiv multicenterstudie där vi skall undersöka 15 prematura barn som vårdas på Skånes Universitetssjukhus, Helsingborgs sjukhus eller Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och som utvecklar prematuritetsretinopati som kräver dexametasonögondroppar. De erhåller då en droppe i vardera ögat dagligen, tills förändringarna går tillbaka eller försämras och kräver laserbehandling. Ett särskilt provtagningsschema har tagits fram för att fastställa farmakokinetiken av dexametason hos prematura. Samtidigt mäts barnets egen kortisonproduktion och samtliga möjliga biverkningar registreras.
Betydelse: Om behandlingen visar sig vara säker skulle det leda till en omfattande revidering av existerande vårdprogram, minska förekomsten av blindhet, spara på sjukvårdens resurser och vara en lättillgänglig och billig behandling för barn globalt.