30 okt 2020
Långtidsöverlevare efter behandling av ögonmelanom kan se fram emot att leva längre än övriga befolkningen! I en nyligen publicerad studie hade de patienter som överlevt 20 år eller längre efter behandling för ögonmelanom bättre överlevnad än människor med samma ålder och kön från befolkningen i stort.
Ögonmelanom är en svårbehandlad cancerform. Om den sprider sig och bildar metastaser i övriga delar av kroppen är överlevnaden dessvärre i medel mindre än ett år. När ögonmelanomet diagnosticeras hittar man metastaser bara hos 5 procent av patienterna. Även om ögat med tumören opereras bort får hälften senare metastaser i alla fall.
Under åren 1980 till 1999 fick 677 patienter i Sverige strålbehandling för ögonmelanom. Alla dessa har sedan följts upp under upp till 40 år. Resultaten visar att de flesta dödsfallen sker inom tio år efter behandlingen. Överlevnaden efter tio år var 64 procent. Resultaten visar också att de som överlever 20 år eller mer efter melanombehandlingen, till och med lever längre än andra med samma kön och ålder. Gustav Stålhammar som är författare till studien tror att en möjlig förklaring kan vara att långtidsöverlevarna kanske är mer medvetna om sin hälsa och är mer uppmärksamma på signaler från kroppen. De kanske också har lägre tröskel att söka vård än andra.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature. https://www.nature.com/articles/s41598-020-68232-7
Det verkar inte bara vara själen som avspeglas i ögat. Även neuro-degenerativa sjukdomar tycks sätta synliga spår i ögat, eller snarare i näthinnan. Elisabet Granstam, docent vid Uppsala universitet och överläkare på Aka-demiska sjukhuset, utvecklar en metod där förändringar orsakade av Parkinsons sjukdom och MS kan följas över tid.
3 dec 2024
Vilket läkemedel är bäst för att behandla åldersförändringar i gula fläcken? Det ska David Epstein, docent vid Karolinska Institutet och överläkare på Sankt Eriks Ögonsjukhus, ta reda på i en klinisk studie.
2 nov 2024
Hornhinnan är ögats yttersta skyddande hinna som täcker pupill och regnbågshinna. En blixtsnabb reflex ser normalt till att vi stänger ögat så att inget kommer in, men ibland hinner vi ändå inte blinka och riskerar en skada på hornhinnan, säger Lena Gunhaga, professor i utvecklingsbiologi vid Umeå universitet.
28 okt 2024
Dataspel och Virtual reality (VR) som syntest? Ja, faktiskt! Inte vilket dataspel som helst förstås, utan ett som är utvecklat just för ändamålet. Tomas Aleman från USA, menar att man får ett mått på hur synen fungerar i det dagliga livet och inte bara på labb som annars är det vanliga vid denna typ av test.
5 dec 2023
Katarakt, grå starr, innebär nedsatt syn p.g.a. att ögats lins blivit grumlig. Grå starr är den vanligaste orsaken till dubbelsidig blindhet i världen. Katarkt kan vara medfödd men blir allt vanligare efter 50-års åldern.
12 okt 2023
Temporalisarterit är en allvarlig sjukdom. Namnet syftar på inflammation i tinningens pulsåder, men det är inte där det verkliga problemet sitter.
16 okt 2021
Malignt melanom i ögat är en cancertyp där effektiv behandling saknas. Forskare vid Sahlgrenska Akademin hoppas ändra på detta. I sommar startar en klinisk prövning för att utveckla en individbaserad och effektiv cellterapi mot sjukdomen.
12 apr 2021
Barn födda för vecka 28 löper stor risk att få nedsatt syn eller till och med bli blinda. Nu visar en studie ledd av professor Ann Hellström att risken halveras om barnen får tillskott av omega- 3 och -6.
2 feb 2021
Långtidsöverlevare efter behandling av ögonmelanom kan se fram emot att leva längre än övriga befolkningen!
30 okt 2020
Den frågan ska forskare från KI och S:t Eriks Ögonsjukhus utreda i samarbete med läkemedelsföretaget Novo Nordisk.
19 okt 2020
Glaukom, eller grön starr, är den vanligaste orsaken till obotlig blindhet. Nu ska en helt ny typ av behandling testas – vitamin B3.
23 sep 2020
”Varför gråter mormor?” Ja, kanske är hon ledsen, men så behöver det inte alls vara. Hon kanske har stopp i tårkanalen.
17 dec 2019
Sankta Lucia är de synskadades skyddshelgon. Varför, finns det olika teorier om.
11 dec 2019
– Det är inte helt lätt att se skillnad på en hälsena och ögats hornhinna, säger Patrik Danielson.
3 okt 2019