Ögat inte bara själens spegel

3 dec 2024

Det verkar inte bara vara själen som avspeglas i ögat. Även neurodegenerativa sjukdomar tycks sätta synliga spår i ögat, eller snarare i näthinnan.

Genom att undersöka dessa förändringar och följa dem över tid skulle man kunna få en uppfattning om hur länge en patient har haft sin sjukdom, hur allvarlig den är och hur den fortskrider. Metoden är ännu på forskningsstadiet och för att utveckla den har Elisabet Granstam, docent vid Uppsala universitet och överläkare på Akademiska sjukhuset, fått forskningsanslag ur Ögonfonden. Hon bedriver en klinisk studie där hon med så kallad optisk koherenstomografi (OCT) undersöker patienter med Parkinsons sjukdom eller MS. OCT är en fotografisk teknik där ljus som skickas in i ögat reflekteras av de olika cellagren i ögonbotten vilket ger en bild i genomskärning av det som undersöks.

– Man kan jämföra det med ultraljud, säger Elisabet Granstam, fast då är det ljud som skickas in i vävnaden, reflekteras och ger upphov till en bild. Med OCT-angiografi som är en utveckling av tekniken, kan man även få en bild av kärlen i ögonbotten. Två bilder tas då strax efter varandra. De blir alltså två helt lika bilder förutom där någonting har flyttat på sig. Det som flyttar sig är blodkroppar i kärlen och på det sättet ser man även kärlen i bilden.

– Det är en väldigt skonsam metod för patienten. Det är som en fotografering med blixt, och man behöver inte använda kontrast. Ofta ger man pupillvidgande droppar för att få bra bilder. Vi använder denna teknik väldigt mycket på kliniken när vi bland annat undersöker våta åldersrelaterade förändringar i gula fläcken och förändringar orsakade av diabetes. I studien kartlägger och mäter Elisabet Granstam näthinnans olika cellager och jämför hur det ser ut hos olika patientgrupper med en kontrollgrupp utan neurodegenerativ sjukdom. Hittills har hon fått fram preliminära data från undersökningarna på patienter med Parkinsons sjukdom.

– Vi kan se att gangliecellagret hos dessa patienter är tunnare än normalt. Näthinnan är en del av hjärnan, och samma neurotransmittorer som påverkas vid Parkinsons sjukdom används också av näthinnans nervceller så det är inte så konstigt att de också påverkas. Idag används flera metoder för att följa utvecklingen av sjukdomar som Parkinsons och MS. Prov på ryggmärgsvätska, magnetröntgen och blodprover är alla mer komplicerade metoder än OCT och OCT-angiografi. Elisabet Granstam hoppas att dessa kan bli ett bra och enkelt komplement till undersökningarna som görs idag.

 

Artikelarkiv

Ögat inte bara själens spegel

Det verkar inte bara vara själen som avspeglas i ögat. Även neuro-degenerativa sjukdomar tycks sätta synliga spår i ögat, eller snarare i näthinnan. Elisabet Granstam, docent vid Uppsala universitet och överläkare på Aka-demiska sjukhuset, utvecklar en metod där förändringar orsakade av Parkinsons sjukdom och MS kan följas över tid.
3 dec 2024

Vill hitta bästa läkemedlet

Vilket läkemedel är bäst för att behandla åldersförändringar i gula fläcken? Det ska David Epstein, docent vid Karolinska Institutet och överläkare på Sankt Eriks Ögonsjukhus, ta reda på i en klinisk studie.
2 nov 2024

Solljus för att läka sår på hornhinna?

Hornhinnan är ögats yttersta skyddande hinna som täcker pupill och regnbågshinna. En blixtsnabb reflex ser normalt till att vi stänger ögat så att inget kommer in, men ibland hinner vi ändå inte blinka och riskerar en skada på hornhinnan, säger Lena Gunhaga, professor i utvecklingsbiologi vid Umeå universitet.
28 okt 2024

Dataspel och VR-glasögon hos ögonläkaren

Dataspel och Virtual reality (VR) som syntest? Ja, faktiskt! Inte vilket dataspel som helst förstås, utan ett som är utvecklat just för ändamålet. Tomas Aleman från USA, menar att man får ett mått på hur synen fungerar i det dagliga livet och inte bara på labb som annars är det vanliga vid denna typ av test.
5 dec 2023

Katarakt

Katarakt, grå starr, innebär nedsatt syn p.g.a. att ögats lins blivit grumlig. Grå starr är den vanligaste orsaken till dubbelsidig blindhet i världen. Katarkt kan vara medfödd men blir allt vanligare efter 50-års åldern.
12 okt 2023

Ny diagnosmetod för temporalisarterit – ett potentiellt livshotande tillstånd

Temporalisarterit är en allvarlig sjukdom. Namnet syftar på inflammation i tinningens pulsåder, men det är inte där det verkliga problemet sitter.
16 okt 2021

Ny behandling mot ögonmelanom i klinisk studie

Malignt melanom i ögat är en cancertyp där effektiv behandling saknas. Forskare vid Sahlgrenska Akademin hoppas ändra på detta. I sommar startar en klinisk prövning för att utveckla en individbaserad och effektiv cellterapi mot sjukdomen.
12 apr 2021

Tillskott av fettsyror halverar risken för ROP hos för tidigt födda

Barn födda för vecka 28 löper stor risk att få nedsatt syn eller till och med bli blinda. Nu visar en studie ledd av professor Ann Hellström att risken halveras om barnen får tillskott av omega- 3 och -6.
2 feb 2021

Långtidsöverlevare efter behandling av ögonmelanom lever längre än andra

Långtidsöverlevare efter behandling av ögonmelanom kan se fram emot att leva längre än övriga befolkningen!
30 okt 2020

Kan transplantation av näthinneceller bota åldersförändringar i gula fläcken?

Den frågan ska forskare från KI och S:t Eriks Ögonsjukhus utreda i samarbete med läkemedelsföretaget Novo Nordisk.
19 okt 2020

Ny behandling mot glaukom testas i stor svensk studie

Glaukom, eller grön starr, är den vanligaste orsaken till obotlig blindhet. Nu ska en helt ny typ av behandling testas – vitamin B3.
23 sep 2020

Varför gråter mormor?

”Varför gråter mormor?” Ja, kanske är hon ledsen, men så behöver det inte alls vara. Hon kanske har stopp i tårkanalen.
17 dec 2019

Lucias ögon på fat som tröst

Sankta Lucia är de synskadades skyddshelgon. Varför, finns det olika teorier om.
11 dec 2019

Hornhinneforskning tar avstamp i hälsenan

– Det är inte helt lätt att se skillnad på en hälsena och ögats hornhinna, säger Patrik Danielson.
3 okt 2019