Lucias ögon på fat som tröst

Sankta Lucia är de synskadades skyddshelgon. Varför, finns det olika teorier om. En handlar om en hednisk man som blivit förälskad i henne för hennes vackra ögons skull. Själv var hon kristen och kunde inte gifta sig med en hedning. Därför rev hon ut sina ögon och gav dem till honom på ett fat som kompensation för hjärtesorgen. Hon fick i och för sig nya ögon av Gud så det kanske inte var en så stor sak som det kan tyckas. I konsten avbildas hon ofta med sina två ögon på ett fat.

En annan förklaring till varför hon har blivit de synskadades skyddshelgon har med hennes namn att göra. Lucia kommer från latinets lux, det vill säga ljus.

Det svenska luciafirandet har sina rötter i medeltiden. På luciadagen började fastan inför julen, så kvällen innan festade man och åt ordentligt. På 1800-talet fick lucia ljus i håret och på 1900-talet ordandes luciatåg ungefär så som de ser ut idag.

Förebilden för vår lucia, Lucia från Syrakusa på Sicilien brändes på bål år 304. Hon var kristen vilket den romerske kejsaren Diocletianus inte gillade. Gud såg dock till att lågorna vek undan och man fick hjälpa till med ett svärd för att hon skulle dö. Vår lucia bär sitt röda band runt midjan som symbol för hennes blod. Den 13 december är hennes dödsdag och innan vi bytte till den gregorianska tideräkningen där vintersolståndet är den 21 december var lucianatten årets längsta.

Fransisco de Zurbarán

Artikelarkiv

Dataspel och VR-glasögon hos ögonläkaren

Dataspel och Virtual reality (VR) som syntest? Ja, faktiskt! Inte vilket dataspel som helst förstås, utan ett som är utvecklat just för ändamålet. Tomas Aleman från USA, menar att man får ett mått på hur synen fungerar i det dagliga livet och inte bara på labb som annars är det vanliga vid denna typ av test.

Katarakt

Katarakt, grå starr, innebär nedsatt syn p.g.a. att ögats lins blivit grumlig. Grå starr är den vanligaste orsaken till dubbelsidig blindhet i världen. Katarkt kan vara medfödd men blir allt vanligare efter 50-års åldern.

Ny diagnosmetod för temporalisarterit – ett potentiellt livshotande tillstånd

Temporalisarterit är en allvarlig sjukdom. Namnet syftar på inflammation i tinningens pulsåder, men det är inte där det verkliga problemet sitter.

Ny behandling mot ögonmelanom i klinisk studie

Malignt melanom i ögat är en cancertyp där effektiv behandling saknas. Forskare vid Sahlgrenska Akademin hoppas ändra på detta. I sommar startar en klinisk prövning för att utveckla en individbaserad och effektiv cellterapi mot sjukdomen.

Tillskott av fettsyror halverar risken för ROP hos för tidigt födda

Barn födda för vecka 28 löper stor risk att få nedsatt syn eller till och med bli blinda. Nu visar en studie ledd av professor Ann Hellström att risken halveras om barnen får tillskott av omega- 3 och -6.

Långtidsöverlevare efter behandling av ögonmelanom lever längre än andra

Långtidsöverlevare efter behandling av ögonmelanom kan se fram emot att leva längre än övriga befolkningen!

Kan transplantation av näthinneceller bota åldersförändringar i gula fläcken?

Den frågan ska forskare från KI och S:t Eriks Ögonsjukhus utreda i samarbete med läkemedelsföretaget Novo Nordisk.

Ny behandling mot glaukom testas i stor svensk studie

Glaukom, eller grön starr, är den vanligaste orsaken till obotlig blindhet. Nu ska en helt ny typ av behandling testas – vitamin B3.

Varför gråter mormor?

”Varför gråter mormor?” Ja, kanske är hon ledsen, men så behöver det inte alls vara. Hon kanske har stopp i tårkanalen.

Lucias ögon på fat som tröst

Sankta Lucia är de synskadades skyddshelgon. Varför, finns det olika teorier om.

Hornhinneforskning tar avstamp i hälsenan

– Det är inte helt lätt att se skillnad på en hälsena och ögats hornhinna, säger Patrik Danielson.