2 nov 2024
Vilket läkemedel är bäst för att behandla åldersförändringar i gula fläcken? Det ska David Epstein, docent vid Karolinska Institutet och överläkare på Sankt Eriks Ögonsjukhus, ta reda på i en klinisk studie.
Läkemedlen det handlar om är aflibercept (Eylea) som använts länge, och samma substans fast i högre dos, och faricimab. Det har inte tidigare gjorts någon direkt jämförelse mellan dessa tre i en och samma studie.
– De två senare medlen har visats kunna tas mer sällan än Eylea, och eftersom läkemedlen måste injiceras i ögat vore det en fördel om de inte behövde tas så ofta, säger David Epstein.
Det som orsakar det som kallas de våta förändringarna i gula fläcken, är att nya små blodkärl bildas under näthinnan och kan leda till blödningar och svullnad uppstår i och under näthinnan. Detta riskerar att skada syncellerna. Det läkemedlen gör är att blockera den tillväxtfaktor som stimulerar till kärlnybildning i näthinnan.
– Det första tecknet som patienten märker av är så kallat krokseende. Då ser till exempel tavelramar plötsligt inte raka ut längre. Får man behandling tidigt kan man hindra att synen försämras ytterligare, och i många fall kan den förbättras.
Vid den torra formen av förändringar i gula fläcken, är det istället fett och proteiner och deras nedbrytningsprodukter som samlas under näthinnan. Efter hand blir näthinnan tunnare vilket också ger synnedsättning, men mycket långsammare än vid den våta formen.
Injektionsbehandling av de våta förändringarna är den behandling alla kategorier, som utförs mest i Sverige.
– Den har till och med gått om operation av grå starr som tidigare var den vanligaste. Bara här på Sankt Eriks gjordes förra året 32 000 sådana här injektioner.
I David Epsteins studie ska patienterna behandlas med något av de tre läkemedlen och varje gång patienten kommer för kontroll och injektion ska svullnaden i ögat kontrolleras. Ser det bra ut förlängs intervallet till nästa besök och ser det sämre ut förkortas tiden till nästa injektion.
– För patienten skulle det bli mycket enklare att behöva ta sig till sjukhuset för injektion till exempel fyra istället för sex gånger per år. För vården skulle det så klart också underlätta med färre behandlingar. Man ska också komma ihåg att varje stick i ögat är en lite risk, till exempel för infektioner. Vi vill helt enkelt hitta det läkemedel som är bäst och sedan använda det.
Åldersförändringar i gula fläcken heter på medicinskt fackspråk åldersrelaterad macula degeneration.
David Epsteins forskningsprojekt är ett av de som fick anslag ur Ögonfonden 2024.
Det verkar inte bara vara själen som avspeglas i ögat. Även neuro-degenerativa sjukdomar tycks sätta synliga spår i ögat, eller snarare i näthinnan. Elisabet Granstam, docent vid Uppsala universitet och överläkare på Aka-demiska sjukhuset, utvecklar en metod där förändringar orsakade av Parkinsons sjukdom och MS kan följas över tid.
3 dec 2024
Vilket läkemedel är bäst för att behandla åldersförändringar i gula fläcken? Det ska David Epstein, docent vid Karolinska Institutet och överläkare på Sankt Eriks Ögonsjukhus, ta reda på i en klinisk studie.
2 nov 2024
Hornhinnan är ögats yttersta skyddande hinna som täcker pupill och regnbågshinna. En blixtsnabb reflex ser normalt till att vi stänger ögat så att inget kommer in, men ibland hinner vi ändå inte blinka och riskerar en skada på hornhinnan, säger Lena Gunhaga, professor i utvecklingsbiologi vid Umeå universitet.
28 okt 2024
Dataspel och Virtual reality (VR) som syntest? Ja, faktiskt! Inte vilket dataspel som helst förstås, utan ett som är utvecklat just för ändamålet. Tomas Aleman från USA, menar att man får ett mått på hur synen fungerar i det dagliga livet och inte bara på labb som annars är det vanliga vid denna typ av test.
5 dec 2023
Katarakt, grå starr, innebär nedsatt syn p.g.a. att ögats lins blivit grumlig. Grå starr är den vanligaste orsaken till dubbelsidig blindhet i världen. Katarkt kan vara medfödd men blir allt vanligare efter 50-års åldern.
12 okt 2023
Temporalisarterit är en allvarlig sjukdom. Namnet syftar på inflammation i tinningens pulsåder, men det är inte där det verkliga problemet sitter.
16 okt 2021
Malignt melanom i ögat är en cancertyp där effektiv behandling saknas. Forskare vid Sahlgrenska Akademin hoppas ändra på detta. I sommar startar en klinisk prövning för att utveckla en individbaserad och effektiv cellterapi mot sjukdomen.
12 apr 2021
Barn födda för vecka 28 löper stor risk att få nedsatt syn eller till och med bli blinda. Nu visar en studie ledd av professor Ann Hellström att risken halveras om barnen får tillskott av omega- 3 och -6.
2 feb 2021
Långtidsöverlevare efter behandling av ögonmelanom kan se fram emot att leva längre än övriga befolkningen!
30 okt 2020
Den frågan ska forskare från KI och S:t Eriks Ögonsjukhus utreda i samarbete med läkemedelsföretaget Novo Nordisk.
19 okt 2020
Glaukom, eller grön starr, är den vanligaste orsaken till obotlig blindhet. Nu ska en helt ny typ av behandling testas – vitamin B3.
23 sep 2020
”Varför gråter mormor?” Ja, kanske är hon ledsen, men så behöver det inte alls vara. Hon kanske har stopp i tårkanalen.
17 dec 2019
Sankta Lucia är de synskadades skyddshelgon. Varför, finns det olika teorier om.
11 dec 2019
– Det är inte helt lätt att se skillnad på en hälsena och ögats hornhinna, säger Patrik Danielson.
3 okt 2019