Ögats Dag 2022

 

Torsdag 13 oktober 2022
Kl 13 - 17
Filmstaden – Storgatan 22, Malmö

Det händer mycket inom svensk ögonforskning. Hör experterna berätta om forskningsfronten i just sina ämnen. SRF medverkar och talar bland annat om sitt arbete nationellt och internationellt. Under fikapausen underhåller pianisten och Ögonfondens nya ambassadör Angelica Alm.

Fritt inträde – Ingen föranmälan krävs; drop-in

I samarbete med:

logo-ogonlakarforening-2015-5keh.png    optikerforbundet-2-odh6.jpeg    srf-ny-logotyp-tcuv.png

------------------------------------------------------------------------------

ÖGATS DAG - PROGRAM 2022

13.00 Välkomnande Janne Börjesson – styrelseledamot, Ögonfonden

13.05 Information om aktuella forskningsprojekt med stöd från Ögonfonden 2022 Maria Thereza Perez – docent, Lunds universitet, oftalmologi – Lund; styrelseledamot, Ögonfonden

13.20 Glaukom – Den smygande syntjuven Boel Bengtsson – professor, Lunds universitet, oftalmologi – Malmö

13.45 Synskadades Riksförbund (SRF) – Ett engagemang hela vägen. Från kommun, region och rikstäckande nivå till samarbeten i Europa och över hela världen Maria Thorstensson – ordförande, Synskadades Riksförbund Skåne

14.15 Paus med fika och musik Kaffe/te och bulle och musikstund med musikern och pianisten Angelica Alm

15:00 Retinitis pigmentosa – Nya insikter om hur det sker Per Ekström – docent, Lunds universitet, oftalmologi – Lund

15.25 Retinitis pigmentosa – Nuläget och framtidsförväntningar Ulrika Kjellström – docent, överläkare, specialistläkare – SUS/Lund

15.50 Makuladegeneration – Varför har det blivit så svårt att läsa? Monica Lövestam Adrian – universitetslektor, överläkare, specialistläkare – SUS/Lund

16.15 Digitalt innanförskap avgörande för synskadade! Henrik Eldh – ombudsman, Synskadades Riksförbund Skåne

16.45 Avslutning

------------------------------------------------------------------------------

Filmer från föreläsningar 2019

Ögats dag 2019 hölls i Örebro. Efter utdelningen av diplom till årets anslagstagare höll fyra av dem föredrag om sin forskning. Föredragen filmades och du kan nu se dem här. Här finns också en film från samtalet mellan Nicolina Pernheim, Ögonfondens ambassadör, och Madeleine Zetterberg, Ögonfondens vetenskapliga sekreterare.

------------------------------------------------------------------------------

Filmer från föreläsningar 2018

Ögats dag 2018 hölls den 10 oktober på Stockholm Waterfront. Ögonfondens ordförande professor Stefan Seregard inledde och hälsade alla välkomna. Därefter lämnade han ordet till fondens vetenskapliga sekreterare professor Madeleine Zetterberg som delade ut 2018 års anslag ur Ögonfonden.

Fyra av årets 42 stipendiater höll föredrag om sin forskning. Dessa kan du lyssna på denna sida.        

– Att äldre ser sämre vet jag ju, men hur det är för små barn som ser dåligt har jag inte vetat något om tidigare. Det är fantastiskt att få höra om den forskning som görs på barn, säger Agneta Dafgård från Stockholm, som är på Ögats dag för första gången. 
Hon tycker att dagen är proffsigt genomförd och ser fram emot det kommande föredraget om makuladegeneration som hon själv drabbades av för cirka ett år sedan. 

– Agneta Dafgård

Bengt Atterström från Stockholm tycker att föredragen under Ögats dag hålls på en bra nivå för en publik bestående av lekmän. Det som intresserar honom mest är det som handlar om åldersförändringar i gula fläcken.
– Jag har alltid slarvat med solglasögon. Att det är viktigt att skydda ögonen från solen skulle man behövt veta lite tidigare, men ju mer jag får veta nu desto bättre är det, säger han.

– Bengt Atterström

Tidigare evenemang

Ögats dag 12 okt 2017

Ögats dag 2015

Ögats dag 2014

Ögats dag 2013